quÈ fem

  Breu història de l'orìgen del pa
Origens    Ingredients    Procés    Cocció    Cata    Nota    El pa   
El gust d'abans   
lineas

el nostre pa
El pa cuit amb llenya, i amb foc directe, transmetia l’olor del fum dels feixos de pi al pa que s’estava coent. Els pocs forns de llenya que encara queden, en la seva major part, la llenya i els seus aromes, ja no entren en contacte amb la càmera de cocció ja que ho varen prohibir. És una llàstima que determinats interessos aconseguissin liquidar a base de noves normatives i reglamentacions un dels patrimonis del bon gust que teníem les persones senzilles. Poder tastar el pa d’un poble i comparar-lo amb el d’un altre. A uns els agradava més el d’un forner, a l’altre l’hi agradava més el d’un altre lloc i la veritat Ús que eren molt diferents. Això s’acabarà perquè ens estant uniformant a base de decrets. Entre d’altres impediments i excuses, deien que els forns de llenya eren un perill d’incendi.
Però no deien també, que el forner contribuïa a que els boscos del seu entorn ,estiguessin sempre nets, ja que tant sols cremava brancatges i feixos, i de pas donava feina a la gent que treballava a bosc i tot era un ecosistema natural i sostenible, al cap i a la fi resulta que mai hi havia hagut tants incendis com ara.
El pa en els seus milers d’ anys d’ existència no ha fet mai mal a ningú.
A què vénen doncs tantes inspeccions ?
Com pot ser que permetin coure pa en les gasolineres?
Els forners artesans estem sent perseguits, pitjor que els delinqüents.
L’única resposta possible és la de sempre : El peix gros es menja el petit.

Carrer AtlÓntida, 8
08519 Folgueroles (Barcelona)
Tel. 93 888 72 25
mail. info@cocadelmossen.cat
Mestre artesÓ forner i assessor en pans gastron˛mics.
1r premi al pa de millor gust de Catalunya.